Krucha tarta z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i truskawkami. Po prostu cudo. Pyszny delikatny krem czekoladowy przełamany kwaskowatością soczystych truskawek, delikatna bita śmietana i krucha forma rozpływają się w ustach. Spód może wam się wydać dość twardy, ale po pewnym czasie wchłonie wilgoć z kremu i zmięknie. Do ubitej śmietany warto dodać żelatyny jeśli planujecie przetrzymanie tarty na następny dzień. Polecam wszystkim łasuchom.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
30 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru z wanilią
Dodatkowo:
250 g mascarpone
5 łyżek nutelli
śmietana 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
truskawki
Przygotowanie:
Kruchy spód: Składniki na ciasto zagniatamy szybko na stolnicy. Formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm placek, którym wykładamy dno i brzegi formy. Wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 220ºC. Wyjmujemy ciasto z lodówki przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą. Zmniejszamy temperaturę do 200ºC i wkładamy ciasto na około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i obciążenie i w temperaturze 180ºC pieczemy kolejne 10 -15 minut ( do zezłocenia).
Po upieczeniu wyjmujemy z formy kładziemy na paterę i studzimy.
Krem z nutelli: Serek mascarpone i nutellę ubijamy blenderem na jednolitą masę.
Bita śmietana: Ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę*.
Całość: Na wystudzony spód przekładamy masę z nutelli, na nią kładziemy bitą śmietanę i pokrojone na ćwiartki truskawki. Dekorujemy listkami mięty.
* żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy, po przestudzeniu dodajemy do śmietany. Nie trzeba dodawać żelatyny jeśli mamy pewność, że śmietanka jest i będzie sztywna.
Smacznego :)
Przepięknie wygląda, tak lekko, owocowo i smakowicie :) Poproszę kawałeczek do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńmmm, takie ciasto musi być przepyszne!!!
OdpowiedzUsuń