wtorek, 21 maja 2013

Bułeczki z czosnkiem


Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki. Uwielbiamy ich maślany posmak i chrupkość. A ilość czosnku nie jest tak wyczuwalna w smaku. Najlepsze na ciepło, ale odgrzane następnego dnia też smakują. Polecam! Przepis z niezastąpionych Moich Wypieków.

Składniki na 12 bułeczek:

400 g mąki pszennej chlebowej ( na zdjęciu z maki 3 ziarna)
20 g cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
260 g mleka (ja używam zawsze letniego)
30 g roztopionego masła

Dodatkowo do posmarowania:

1 roztrzepane jajko

Nadzienie:

60 g miękkiego masła
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
2 łyżki pietruszki (wolę ze świeżą ze względu na kolor)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy  w misce i bardzo dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do podwojenia objętości na około 1,5h (lub dłużej jeśli jest chłodno).

Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 12 równych części i formujemy kulki. Następnie każdą spłaszczamy i lepimy podłużną bułeczkę (jak pierożek). Układamy złączeniem do blachy (wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut do napuszenia w dość ciepłym miejscu.

W tym czasie robimy nadzienie. Wszystkie składniki rozcieramy tyłem łyżki lub miksujemy.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i nacinamy ostrym nożem do połowy. W miejsce nacięcia wykładamy nadzienie (łyżeczką lub rękawem cukierniczym).

Pierzemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut (do zezłocenia). Podajemy ciepłe.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz