poniedziałek, 27 maja 2013

Krem szparagowy


Super propozycja na ekspresowy obiad. Znaleziona na Lepszym Smaku. Polecam, ze względu na prostotę składników i wykonania, a przede wszystkim smak. Pyszna propozycja na szparagowy sezon.




Składniki:

1 pęczek szparagów
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 litr bulionu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1-2 łyżeczki z soku cytryny

Do podania:

jogurt grecki, orzeszki piniowe

Przygotowanie:

Oczywiście zaczynamy od przygotowania szparagów. Każdy szparag dzielimy na trzy części: główkę, środek i zdrewniałą końcówkę. Główki odkładamy na później, końcówki wyrzucamy, a środki kroimy drobniej.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z przeciśniętym czosnkiem. W tym czasie kroimy w kostkę cukinię, następnie wrzucamy ją i szparagi do garnka z cebulą. Zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 20 minut.
Następnie wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku sól, pieprz i sok z cytryny.
Oddzielnie w osolonej wodzie gotujemy główki szparagów przez około 2-3 minuty.
Przed podaniem układamy je na wierzchu.
Możemy podać zupę z łyżką jogurtu i posypaną orzeszkami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz