wtorek, 7 maja 2013

Jabłecznik


Najlepszy jabłecznik. Wilgotny, aromatyczny, lekki i rozpływa się w ustach. Przy tych wszystkich zaletach ma jeszcze co najmniej jedną - bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta z małą ilością składników. Zapewniam, że ten jabłecznik zawsze smakuje dobrze. I jeszcze jedna ważna rzecz: pyszny zaraz po upieczeniu np z lodami, ale tak samo wspaniale smakuje po 2 dniach, o ile nie zostanie zjedzony wcześniej ;)


Składniki:

1 margaryna
40 dkg mąki
18 dkg cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg kwaskowatych jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: cukier puder, sok z cytryny (opcjonalnie ocet), aromat pomarańczowy

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Robimy dołek w środku i wbijamy do niego jajka. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do jajek. Wszystko siekamy do połączenia się składników, następnie zagniatamy ciasto. Jeśli jest bardzo lepkie możemy podsypać trochę mąki. Ciasto gnieciemy, aż nie będą w ni widoczne kryształki cukru, będzie miękkie i sprężyste.
Dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy jedną z nich. Formę do pieczenia wykładamy papierem i rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Rozwałkowane ciasto układamy na dnie blaszki.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Mieszamy z cynamonem i wykładamy na ciasto. Nie uklepujemy!!! 
Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Pieczemy około 60 minut. 
Po przestudzeniu robimy lukier i smarujemy nim ciasto.

Smacznego :)



1 komentarz: