sobota, 4 maja 2013
Krewetki w białym sosie
Jest to trochę zmieniona wersja klasycznej hiszpańskiej przystawki Gambas al ajillo. Nasz ulubiony domowy szybki sposób na pyszną kolację wystarczy świeża bagietka i rozkoszujemy się tym cudownym sosikiem, a krewetki wyjadamy z niego palcami. Mniam, na sama myśl mi już ślina cieknie ;) I wiem penie to bomba kaloryczna, ale warto.
Składniki:
500 g krewetek, obranych
2 łyżki masła
250 ml śmietanki do zup i sosów
6 ząbków czosnku (jak ktoś uważa, że to dużo można dodać mniej)
pęczek posiekanej pietruszki (dobrze dodać trochę świeżej kolendry)
sól
Do podania: świeża bagietka
Wykonanie:
Obieramy czosnek i siekamy nie za drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek, uważając aby się nie przypalił bo będzie gorzki. Następnie dodajemy śmietankę i część pietruszki, gotujemy aż sosik zacznie gęstnieć. Dodajemy krewetki gotujemy kilka minut, na koniec dodając resztę pietruszki i sól.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Krewetki + masło+ pietruszka i śmietanka i czosnek .... bajka. Uwielbiam tak zrobione krewetki. Super :)
OdpowiedzUsuńoj tak, lubię takie krewetki ;)
OdpowiedzUsuńhom nom nom, nom... lepszych krewetek nie uswiadczysz :)
OdpowiedzUsuńJa podaję z makaronem wstążki,też wspaniale smakuje:)
OdpowiedzUsuń