sobota, 4 maja 2013

Krewetki w białym sosie



Jest to trochę zmieniona wersja klasycznej hiszpańskiej przystawki Gambas al ajillo. Nasz ulubiony domowy szybki sposób na pyszną kolację wystarczy świeża bagietka i rozkoszujemy się tym cudownym sosikiem, a krewetki wyjadamy z niego palcami. Mniam, na sama myśl mi już ślina cieknie ;) I wiem penie to bomba kaloryczna, ale warto.



Składniki:

500 g krewetek, obranych
2 łyżki masła
250 ml śmietanki do zup i sosów
6 ząbków czosnku (jak ktoś uważa, że to dużo można dodać mniej)
pęczek posiekanej pietruszki (dobrze dodać trochę świeżej kolendry)
sól

Do podania: świeża bagietka

Wykonanie:

Obieramy czosnek i siekamy nie za drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek, uważając aby się nie przypalił bo będzie gorzki. Następnie dodajemy śmietankę i część pietruszki, gotujemy aż sosik zacznie gęstnieć. Dodajemy krewetki gotujemy kilka minut, na koniec dodając resztę pietruszki i sól.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Krewetki + masło+ pietruszka i śmietanka i czosnek .... bajka. Uwielbiam tak zrobione krewetki. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, lubię takie krewetki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. hom nom nom, nom... lepszych krewetek nie uswiadczysz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja podaję z makaronem wstążki,też wspaniale smakuje:)

    OdpowiedzUsuń