czwartek, 2 maja 2013
Chimichurri
Chimichurri to argentyński sos do grillowanego mięsa. Super alternatywa dla naszych musztard. Niezwykle aromatyczny sos, a wszystko dzięki cudownej kolendrze i oregano. Pierwszy raz jadłam go w argentyńskiej restauracji w Barcelonie,smakował wprost obłędnie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Ten przepis wydał mi się najbliższy tamtemu. Znalazłam go tu. Zachęcam do zrobienia :)
Składniki:
3 łyżki świeżego oregano, posiekanego
2 łyżki pietruszki/kolendry, posiekanej
4 ząbki czosnki, zmiażdżone
2 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka chili (ja dodaję 1 małą posiekaną papryczkę)
3 łyżki posiekanej szalotki (dymki lub białej części szczypiorku)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki, aż do podania.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz