poniedziałek, 13 maja 2013

Muszle z czterema serami zapiekane w sosie pomidorowym


Bardzo smaczny pomysł na obiad, bez mięsa. Sycący a zarazem lekki i prosty w przygotowaniu. Polecam każdemu, kto lubi smak pomidorów i serów. Przy okazji danie bardzo proste w przygotowaniu. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku

Składniki:

muszle makaronowe
kulka mozzarelli
220 g serka ricotta ( ja użyłam serka typu włoskiego Capri)
2 pełne łyżki mascarpone
1/3 szklanki tartego parmezanu
2 małe białka jaja

Składniki sosu:

1 puszka pomidorów
1/2 szklanki bulionu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo mielony pieprz
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.
Składniki nadzienia mieszamy w misce: rozdrobnioną mozzarellę, serek Capri, mascarpone i parmezan z którego odkładamy 2 łyżki (najlepiej rozgniatając widelcem). Nakładamy do muszli.
Pomidory z puszki (najlepiej krojone bez skórek) przelewamy do miski i mieszamy z bulionem, oregano, cukrem, solą i pieprzem. Sos wlewamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, a na nim układamy muszle. Posypujemy pozostawionym parmezanem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut (aż zacznie bulgotać). Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz