czwartek, 23 maja 2013

Pad thai


Pad thai to szybkie danie oryginalnie z woka ( ja robię je na patelni). Za pierwszym razem wydaje się być skomplikowane, ale jak już raz je zrobicie to potem idzie jak z płatka. Najważniejsze jest aby wszystkie składniki przygotować sobie przed przystąpieniem do smażenia, bo potem nie ma na to czasu. Oczywiście najlepsze do tego są świeże krewetki, ale jeśli nie macie dostępu do takich to mrożone też nie będą tragiczne. I każdy pad thai to inny smak, więc śmiało eksperymentujcie z dodatkami.



Składniki:

200 g makaronu ryżowego (szerokie wstążki)
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
10 krewetek (jeśli są małe dajcie więcej)
2 jajka
3 łyżka sosu sojowego
100 g twardego tofu, pokrojonego w plasterki
1 mała papryczka chilli, drobniutko posiekanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki orzechów ziemnych (lub nerkowców), uprażonych
2 łyżki kolendry (listki posiekane)

Przygotowanie:

Makaron zalewamy gorącą wodą i odcedzamy po około 3 minutach (lub przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu).
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na patelni, podsmażamy czosnek i dodajemy krewetki. Smażymy około 2 minut. Zdejmujemy krewetki do miseczki.
Jajka roztrzepujemy z 1 łyżką sosu sojowego. Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i  wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy cieniutki omlet, który pod koniec rwiemy na kawałki i przekładamy do miseczki.
Wlewamy ostatnią łyżkę oleju i dodajemy tofu oraz papryczkę. Podsmażamy z obu stron około minuty.
Do tego dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki. Dodajemy podprażone orzechy i smażymy około 3 minut.
Dodajemy zawartość miseczki (krewetki i omlet), dokładnie mieszamy. Posypujemy kolendrą.

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam makaron ryżowy i krewetki- w Twoim wydaniu musi być przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo kusząco i pewnie też tak smakuje ;-))

    OdpowiedzUsuń