wtorek, 30 kwietnia 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią


Cudownie czekoladowe, wilgotne ciasto którego zagadkowym składnikiem jest CUKINIA. Ciasto pozostaje świeże przez parę dni więc warto je przyrządzić i zabrać na majówkę :) Jeszcze jednym plusem jest brak tłuszczu - zastąpiony jest przecierem jabłkowym. Przepis znalazłam na Lepszy Smak.



Składniki:

2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru brzozowego/fruktozy (możemy też użyć zwykłego cukru)
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki przecieru jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki (300- 320g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
2-3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

2 łyżki masła
100 g  czekolady

*Przecier jabłkowy:  Domowy mus jabłkowy jest prostu do zrobienia samemu. Wystarczą nam 1-2 jabłka i 2-4 łyżki gorącej wody. Jabłka obieramy wycinany gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu, aż do momentu kiedy uzyskam jednolity mus. Studzimy do temperatury pokojowej.

Przygotowanie:

Składniki mokre tj. jajka, aromat waniliowy, cukier, sól i mus jabłkowy mieszamy w jednym naczyniu.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, cynamon, dokładnie mieszamy.
Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy cukinię i czekoladę. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20x20 cm (moja była większa więc ciasto niższe) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 175ºC piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu.
Ciasto dekorujemy polewą z czekolady (rozpuszczamy czekoladę z masłem).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz