sobota, 6 kwietnia 2013
Czekoladowe ciastka na maślance
C is for cookie!!! Pyszne, mega słodkie, czekoladowe, miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka. Pachną wanilią w całym domu. Jak was jeszcze zachęcić do ich zrobienia? Może tym, że są bardzo proste w wykonaniu ;) Przepis znaleziony oczywiście na Moich wypiekach :) Dałam mniej cukru, a i tak były słodziutkie.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła
3/4 szklanki kakao
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2/3 szklanki maślanki
2 czekolady, posiekane
Robimy ciasteczka:
Mąkę, sodę i sól mieszamy. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, jeszcze gorące przelewamy do miski i dodajemy kakao. Miksujemy na gładką masę. Do niej dodajemy cukier, aromat i maślankę. dalej miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Pod koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżką (uwaga jest gęsta i lepka, więc pomagamy sobie drugą łyżką). Na jedno ciastko wykładamy około 1/2 łyżki ciasta. Pamiętajcie o dość sporych odstępach między ciastkami.
Pieczemy:
Temperatura: 180°C
Czas: 10-12 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o! znam te ciasteczka! są świetne :)
OdpowiedzUsuń