Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g cukru
sok i skórka z 1 cytryny
odrobina zielonego barwnika
Masa kremowa:
250 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub soku z cytryny
Do ubrania:
6 dużych dojrzałych kiwi
galaretka agrestowa (tężejąca na kiwi)
Robimy ciasto:
Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, tak aby się ociepliły do temperatury pokojowej. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując do uzyskania jednolicie gładkiej masy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny i dalej miksujemy. Następnie na przemian w trzech turach dodajemy mleko i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Pod sam koniec dodajemy barwnik i na małych obrotach ujednolicamy mikserem kolor ciasta.
Smarujemy masłem blaszkę o wymiarach 22x25cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy.
Pieczemy:
Temperatura: 170ºC
Czas: około 30 - 35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Robimy masę:
Ubijamy na sztywno schłodzony serek i śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat cytrynowy.
Składamy ciasto w całość:
Wystudzone ciasto przekładamy na tacę. Wierzch smarujemy kremem, na to układamy pokrojone w plasterki kiwi. Po przestudzeniu smarujemy wierzch lekko tężejącą galaretką. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz