poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zielono mi! czyli cytrynowe zielone ciasto

Pyszne zielone wiosenne ciasto! Mocno cytrynowe, zbite i wilgotne. Zachęcam do zrobienia, od razu zrobi się wam przyjemniej w tej zimowej aurze! Przepis pochodzi z zaufanej strony, którą każdemu polecam - mojewypieki.com


Składniki na ciasto:

220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g cukru
sok i skórka z 1 cytryny
odrobina zielonego barwnika

Masa kremowa:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub soku z cytryny

Do ubrania:

6 dużych dojrzałych kiwi
galaretka agrestowa (tężejąca na kiwi)

Robimy ciasto: 

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, tak aby się ociepliły do temperatury pokojowej. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. 
Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując do uzyskania jednolicie gładkiej masy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny i dalej miksujemy. Następnie na przemian w trzech turach dodajemy mleko i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Pod sam koniec dodajemy barwnik i na małych obrotach ujednolicamy mikserem kolor ciasta.
Smarujemy masłem blaszkę o wymiarach 22x25cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy.
Pieczemy:
Temperatura: 170ºC 
Czas: około 30 - 35 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Robimy masę:

Ubijamy na sztywno schłodzony serek i śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat cytrynowy.

Składamy ciasto w całość:
Wystudzone ciasto przekładamy na tacę. Wierzch smarujemy kremem, na to układamy pokrojone w plasterki kiwi. Po przestudzeniu smarujemy wierzch lekko tężejącą galaretką. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia galaretki.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz