piątek, 5 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwinią i bezą


Nie przepadam za sernikami, ale jak tu prowadzić bloga kulinarnego bez takich przepisów ;) Ten pochodzi z zeszytu mojej mamy i wykorzystywany jest dość często. Sernik jest na kruchym spodzie, na wierzchu jest beza i kruszone ciasto. Powiem tak, jak na sernik to polecam :)





Składniki ciasto:

1,5 szklanki mąki 
1/2 margaryny
1,5 łyżki cukru 
3 żółtka
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki masa:

1 kg sera śmietankowego
1 całe jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
kilka kropli aromatu migdałowego lub arakowego (opcjonalnie)


Składniki beza:

3 białka
2/3 szklanki cukru

Dodatkowo: owoce (u mnie brzoskwinie)

Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (jedna większa). Blaszkę do pieczenia (połówkę standardowej) Wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy ciasto  z większej części (nie jest tak zbite jak rozwałkowane). Delikatnie przyklepujemy je palcami. 
Składniki na masę miksujemy i przekładamy na ciasto. Następnie kroimy brzoskwinie w grube plasterki i kładziemy na masie. 
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Miksujemy jeszcze chwilę i wykładamy na owoce.
Wszytko przysypujemy startym ciastem z drugiej część.
Pieczemy.

Temperatura: 180°C
Czas: około 1 godziny

Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Haha,jak polecasz to chętnie bym się poczęstowała ;)

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!
    Przepraszam, że tutaj i tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych.

    Życzę miłego dnia oraz powodzenia w dalszym blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń