poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Omlet biszkoptowy

Wiecie na co czekam każdej wiosny? Na pierwsze truskawki najlepiej te polskie. Ale w tym roku nie wytrzymałam i zrobiłam omleta z hiszpańskimi, które mimo pięknego wyglądu w smaku nie są najlepsze. Także czekamy dalej, a jak się pojawią to mogę te omlety jeść na okrągło. Pyszne połączenie lekkiego biszkoptowego omleta, z nutellą, bitą śmietaną i truskawkami. Po porostu cudowne smaki :)

Składniki na omlet:

2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
bita śmietana
nutella
truskawki

Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy an sztywno. Żółtka mieszamy z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Powoli i delikatnie mieszamy ubitą pianę z masą z żółtek.
Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją masłem. Następnie wykładamy masę i formujemy w omlet. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż góra omleta zacznie się ścinać. Następnie przewracamy delikatnie omlet i smażymy jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz smarujemy nutellą, na to kładziemy bitą śmietanę i truskawki pokrojone w ćwiartki.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Ach, taki omlet o poranku - pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, apetycznie! Ja co prawda nie smażę na maśle (wolę tłuszcze roślinne od zwierzęcych, bo obniżają cholesterol) ale już truskawek i nutelli bym sobie nie odpuściła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ogólnie do smażenia używam oleju roślinnego ale nie do omleta, z masłem smakuje naprawdę dużo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wypakowany ukochanymi truskawami<3

    OdpowiedzUsuń