piątek, 26 kwietnia 2013

Mini tarty z kurkami


Bardzo efektowne danie np. na obiad lub kolację. Smaczne i nie trudne do zrobienia. Trzeba poświęcić mu troszkę czasu, ale zapewniam, że warto. A nadzienie z kurek, mięsa indyka i serka koziego jest po porostu warte każdej minuty. Oczywiście można je zrobić w wersji bezmięsnej. Przepis oryginalny na  bezmięsne Tartaletki z kurkami, ja w sumie dodałam tylko troszkę od siebie ;)



Składniki ciasta:

185g mąki
90 g zimnego masła
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

200 g mięsa mielonego z indyka
1 łyżka oliwy
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka sosu worcestershire
3 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. oregano, tymianek, kolendra)
1,5 szklanki kurek

2 łyżki masła
4 łyżki tartego parmezanu
110 g koziego sera (rulonik) pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 jajko
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z solą i masłem siekamy na stolnicy zagarniając mąkę. Dodajemy po łyżce wody i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 185ºC. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej lekko mąką na i wykrawamy kółka o średnicy większej niż nasze foremki. Foremki smarujemy delikatnie oliwą i wykładamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso z cebulką, dodajemy sos worcestershire i połowę ziół. Następnie dodajemy kurki i chwilę podsmażamy, kiedy kurki odrobinę zmiękną dodajemy masło, mieszając smażymy jeszcze około 5 minut. Przekładamy farsz do miski i studzimy. Po przestudzeniu dodajemy resztę ziół, parmezan i serek kozi. Roztrzepujemy jajko ze śmietanką i wlewamy do farszu. mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy z piekarnika podpieczone spody i napełniamy foremki farszem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy gorące.

Smacznego:)





3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie.Co prawda nie jadam mięsa z indyka ,ale postanowiłam je zamienić na mięso z kurczaka;)Rodzina zachwycona .
    Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyyyyyszneeeee

    OdpowiedzUsuń