środa, 10 kwietnia 2013
Moussaka
Moussaka to grecka zapiekanka, której bazą jest bakłażan. Pyszny sposób na mięso mielone (ja zazwyczaj używam indyka) z sosem pomidorowym i bakłażanem, a to wszystko pod sosem beszamelowym. Uwielbiam dodatek cynamonu do mięsa. Mniam ;)
Składniki:
2 bakłażany
500 g mięsa mielonego
1 cebulka
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
100 ml białego wina
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka natki pietruszki
spora szczypta chili
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
sól i pieprz
Składniki sosu beszamelowego:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
300 ml mleka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (można dać mniej wg upodobań)
sól
1/4 szklanki tartego parmezanu
Dodatkowo:
1/4 szklanki parmezanu
1 mała mozzarella (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki grubości około 5 mm. Rozgrzewamy piekarnik z funkcja grilla (można to też zrobić na patelni grillowej). Plasterki bakłażana zwilżamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blaszce i grillujemy z obu stron po około 7 minut ( do czasu, aż będą lekko zrumienione i miękkie). Po tym przekładamy je do miski i robimy sos.
Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy cebulkę i czosnek, następnie dodajemy mięso i podsmażamy około 10 minut. Mięso podlewamy winem i chwilę smażymy, żeby alkohol odparował.
Dodajemy pozostałe składniki sosu : pomidory, koncentrat, oregano, pietruszkę, chili, cukier, cynamon. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na mniejszym ogniu przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Robimy sos beszamelowy: roztapiamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Następnie do tego dolewamy mleko (najlepiej ciepłe), doprawiamy i po zgęstnięciu dodajemy parmezan i mieszamy.
Składamy zapiekankę:
1/3 bakłażanów układamy na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą lub masłem. Na to wykładamy połowę sosu mięsnego. Układamy kolejną warstwę bakłażanów i mięsa i przykrywamy ostatnią częścią bakłażanów. Na to wykładamy sos beszamelowy i posypujemy parmezanem ewentualnie układamy mozzarellę.
Zapiekamy:
Temperatura: 180ºC
Czas: około 25 minut
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robiłam ją tylko raz i to zdecydowanie trzeba nadrobić. Twoja moussaka prezentuje się wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuń