piątek, 19 kwietnia 2013
Waldorf inaczej
Trochę inna sałatka Waldorf, oparta na standardzie z moimi dodatkami. Pełny posiłek, który można zabrać do pracy i schrupać :) Połączenie selera naciowego, jabłka i orzechów to ciekawy smak. Od siebie dodałam kurczaka obsmażonego z czosnkiem i przyprawami. Mniam... ;)
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa np. Delikat
seler naciowy (około 5 łodyg bez liści)
czerwone jabłko
czerwona cebulka
1/2 szklanki orzechów włoskich
majonez
sok z cytryny
kilka ziaren gorczycy
pieprz, sól
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, drobniutko siekamy i dodajemy do kurczaka. Mięso posypujemy też przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju (1 łyżka).
Selera kroimy w plasterki, cebule w półplasterki. Jabłka obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy.
Sos: Gorczycę ucieramy w moździerzu i dodajemy majonez, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz