poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kurczak w ostrym sosie karmelowym


Witam po weekendowej przerwie :) Dziś przepis na kurczaka w karmelowym sosie z chili. Ja osobiście uwielbiam mięsa na słodko,ale wiem, że wielu osobom nie przypadają do gustu. Mimo to uparcie je przygotowuję i dziś spróbuję Was do nich namówić.

Składniki:

80 g cukru
8 łyżek wody  (w dwóch partiach)
1 duża cebula
2 piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
1/2 dużej papryczki chili
3 łyżki oleju
1 łyżeczka sosu ostrygowego / rybny
pół pęczka kolendry
pół pęczka mięty


Przygotowanie:
 
Ostry sos karmelowy: Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy posiekaną drobno chili i 4 łyżki wody. Mieszamy i podgrzewamy na ogniu. Cały czas mieszamy i redukujemy, aż do powstania karmelu. następnie ostrożnie dodajemy do gorącego syropu 4 łyżki wody i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
Kurczak: Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, czosnek, kolendrę i miętę siekamy. Mocno rozgrzewamy patelnię (lub wok). Dodajemy olej i podgrzewamy, aż olej będzie bardzo gorący. Dodajemy mięso pokrojone w cienkie paski lub kostkę oraz cebulę i czosnek. Smażymy cały czas mieszając. Gdy cebula się zeszkli a mięso będzie podsmażone dodajemy sos karmelowy i sos ostrygowy. Mieszamy i podsmażamy do zredukowania się płynu do 1/3 objętości. Na koniec dodajemy zioła (króciutko podsmażamy tak aby się tylko sparzyły i nie straciły koloru).
Podajemy z ryżem, np. po indyjsku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz