piątek, 12 kwietnia 2013
Ryż z warzywami
Standardowy ratunek kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad i nie chce nam się zbyt dużo czasu temu poświęcać. Korzystamy z tego co mamy i możemy dodać mięso np. tak jak na zdjęciach kurczaka obsmażonego w curry.
Przy okazji zapowiadam kilkudniową przerwę. Wyjeżdżam i nie będę miała dostępu do komputera.
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka kukurydzy z groszkiem
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu worcester
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
1 pojedyncza pierś kurczaka (opcjonalnie)
curry lub przyprawa do kuchni indyjskiej do oprószenia kurczaka
Przygotowanie:
Omlet: Jaja roztrzepujemy w misce dodajemy sos sojowy, sos worcester i cukier. Dokładnie mieszamy i wylewamy na podgrzaną patelnię. Po usmażeniu omlet kroimy na kawałki.
Ryż: Ryż dokładnie płuczemy, następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli. Na patelnie rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę i czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę i przyprawy. Następnie wsypujemy ryż, mieszamy i dodajemy kukurydzę z groszkiem.
Całość: Do usmażonego z warzywami ryżu wrzucamy omlet i mieszamy. Podajemy gorące.
Opcjonalnie: Pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami i podsmażamy. Dodajemy do ryżu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smacznie. Lubię ryż i takie potrawki, ale bez mięsa :)
OdpowiedzUsuń