czwartek, 4 kwietnia 2013
Skrzydełka w sosie sojowym
Skrzydełka w pysznym skarmelizowanym sosie sojowym z chili i czosnkiem. Ważne: wyskrobcie wszystko co się przypaliło, w tym cała esencja smaku.
Składniki:
1 kg skrzydełek
6 łyżek sosu sojowego
5 ząbków czosnku
1,5 sporej papryczki chili
sok z 1 limonki
szczypta kurkumy
1 łyżka cukru trzcinowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka płuczemy i kroimy na części po chrząstkach. Czosnek i papryczkę oczyszczamy i siekamy drobno. Wszystkie składniki oprócz soku z limonki mieszamy w misce. Skrzydełka w marynacie odstawiamy na co najmniej 20 min. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy mięso z sosem. Przykrywamy i smażymy około 10 minut na dużym ogniu. Następnie odkrywamy i smażymy do skarmelizowania sosu. Pod koniec podlewamy sokiem z limonki i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając, aż sok odparuje.
Podajemy gorące z ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz