sobota, 20 kwietnia 2013

Kajtkowe zawijasy


Pierwszy raz robiliśmy te zawijaski całą grupą w Harasiukach. Głównym kucharzem był Kajtek. Jest to ekspresowy sposób na ciepłą przekąskę (chyba, że sami chcecie robić ciasto francuskie). Najlepiej smakują ciepłe.



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pojedynczy filet z kurczaka
ser 'tostowy' w plasterkach
przyprawa 'kurczak orientalny'
oliwa

Wykonanie:

Ciasto przed użyciem wyjmujemy z lodówki aby się ociepliło.
Rozwijamy i kroimy na 2 części wzdłuż dłuższego brzegu. Kurczaka kroimy w paski grubości około 1 cm. Kropimy oliwą i oprószamy przyprawą. Następnie układamy jak do rolady na połowie każdego z płatów (nadal wzdłuż dłuższego boku). Na mięso kładziemy kawałki sera i zwijamy w ruloniki. Kroimy na około 3 cm kawałki i każdy nacinamy z wierzchu. Kropimy oliwą i posypujemy delikatnie przyprawą.
Pieczemy w nagrzanym do 200ºC  piekarniku przez około 20-25 minut (aż ciasto wyrośnie i się ładnie zrumieni). Podajemy gorące.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz