czwartek, 11 kwietnia 2013

Muffinki baklava



Przepyszne muffiny z orzechowym nadzieniem. Wilgotne, słodkie i klejące. Przepis Nigelli z książki 'Jak być domową boginią'. Polecam gdyż jest prosty i szybki do wykonania. Jak widać na zdjęciach papilotki prowizoryczne, gdyż jak się okazało podczas robienia muffinek miałam w domu tylko 3, ale jakoś dałam rade ;)

Składniki na nadzienie:

100 g  posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki cynamonu
75 g cukru demerara
45 g roztopionego masła

Składniki na ciasto:

210 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g cukru
1 duże jajko
250 ml maślanki
45 g roztopionego masła

Dodatkowo:

płynny miód do polania


Wykonanie:

Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki ciasta tzn. mąkę, proszek dopieczenia, sodę i cukier. W drugim roztrzepujemy jajko i dokładnie mieszamy z maślanką i masłem. Mieszamy zawartość obu naczyń ale tylko do połączenia się składników (ciasto powinno być grudkowate a nie gładkie wtedy muffinki będą bardziej pulchne). Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami i wypełniamy je do 1/3 ciastem. Następnie kładziemy po sporej łyżeczce nadzienia i uzupełniamy ciastem do około 2/3 foremki. Wierzch muffinek posypujemy pozostałym nadzieniem.

Pieczemy:
Temperatura: 200ºC
Czas: około 15 minut 

Po upieczeniu przekładamy na kratkę i gorące polewamy miodem.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. MNIAM PYCHA , PAWEŁ MNIE POCZĘSTOWAŁ:)
    POZD
    MAGDA O.

    OdpowiedzUsuń