środa, 3 kwietnia 2013

Quesadillas z kurczakiem




Najlepsze jadłam w Barcelonie w Rosa del Raval, do Meksyku jeszcze mnie nie zawiało, ale może kiedyś :) Quesadilla to super proste danie. Opiera się na plackach tortilla i serze, tego nie może w niej zabraknąć a środek to tak naprawdę już inwencja twórcy. Szybki pomysł na przekąskę.


Składniki:

8 tortilli
3 udka kurczaka
4 garści sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chili
mała cebulka ( dziś są z porem)
2 garści posiekanej kolendry/pietruszki
przyprawa taco


Przygotowanie: 

W wersji dzisiejszej udka są ugotowane rasem z przyprawą taco. Można równie dobrze je ugrillować lub wykorzystać pierś kurczaka. Po ugotowaniu mięso oddzielamy od kości i drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Do tego starty ser, drobno pokrojona papryka, posiekane warzywka i kolendra. wszystko przyprawiamy do smaku przyprawą taco. Dokładnie mieszamy, rozkładamy na placku przykrywamy drugim, opiekamy na patelni lub w opiekaczu, tak aby ser się rozpuścił ( dobrze jest przykryć za małą przykrywką aby placki się skleiły). 
Podajemy z guacamole lub kwaśną śmietana z odrobiną słodkiej papryki.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam! Idealnie nadają się na filmowe wieczory przed telewizorem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam jeszcze takich rzeczy, ale koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń